心臟團隊-瓣膜手術心臟團隊-瓣膜手術
Heart Team- Heart Valve Treatment

心臟團隊-瓣膜手術

簡介

為提供心臟疾病患者及時的醫療照護,本院心臟團隊整合心臟內、外科,24小時快速個別化的照護,有效縮短診療黃金時間並降低死亡率。本院擁有豐富且高水準的僧帽瓣及三尖瓣的整形成績。此外主動脈瓣之保留手術及主動脈瓣之肺動脈瓣自體移植手術亦達高水準長期追蹤成績。

治療項目

所有心臟瓣膜疾患經心臟團隊內外科評估,認定需執行開心手術而獲得病患及家屬同意者,將列入手術對象,經由詳細的溝通和審慎的醫病共享決策,安排執行全面性的心臟瓣膜整形治療。

強項、特色

團隊成員擅長於各類心臟瓣膜疾患的診斷、評估及治療。尤其本團隊之外科專精於心臟瓣膜(僧帽瓣、三尖瓣及主動脈瓣)整形,讓病患重獲重生,免除植入人工瓣之遺憾。

案例數、成功率

1995至2017年間,執行540例僧帽瓣及三尖瓣整形術,其22年長期追蹤可達到90.1%之無事件生存率。住院中死亡率3.1%、後期死亡率4.4%、再手術率2.4%。